قتل ناموسی؛ شدیدترین شکل خشونت خانگی/ رضوان مقدم
در آستانهی روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنانیم؛ بنابراین پیش از ورود به موضوع قتلهای ناموسی لازم است به تاریخچهی این روز پرداخته شود. سال ۱۹۹۹ سازمان ملل ۲۵ نوامبر را به پاس تلاش و شهامت سه خواهر میرابل در جمهوری دومینیکن که در مبارزه با دیکتاتوری آن کشور به قتل رسیدند و برای جلب افکار عمومی به موضوع خشونت علیه زنان به عنوان روز جهانی منع خشونت علیه زنان به رسمیت شناخت؛ سپس در سال ۲۰۰۸ کمپین «دنیا را نارنجی کن!» با چشمانداز پایاندادن به خشونت علیه زنان و نهادینهسازی مخالفت با خشونت به زنان بوجود آمد.
خشونت علیه زنان اصطلاحی تخصصی است که برای توصیف کلی رفتارهای خشونتآمیز علیه زنان بر مبنای جنسیت به کار میرود که غالباً منجر به آسیب جسمی، جنسی یا روانی زنان میشود. بیتردید خشونت علیه زنان در تمام کشورهای جهان وجود دارد؛ با این تفاوت که در کشورهای پیشرفته خشونت علیه زنان جرم محسوب میشود و از نظر قانونی کسانی که مرتکب یکی از موارد خشونت علیه زنان شوند، مجازات میشوند.
عامل اصلی خشونت علیه زنان در انواع تبعیضهای قانونی و سنتهای زنستیزانه و مردسالاری است که مانع از برابری زن با مرد در همهی سطوح زندگی میشود. خشونت هم در تبعیض ریشه دارد و هم به آن دامن میزند. یکی از رایجترین شکلهای این پدیدهی مخرّب درمحیطهای خانوادگی و خصوصی است؛ یعنی در محیطهایی که هنوز در بسیاری از جوامع اساساَ یک قلمروی مردانه است و مسبب فجایع و ناهنجاریهای بیشماری از جمله قتلهای ناموسی میشود...
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر